Att välja rätt säng

Vi människor spenderar i genomsnitt en tredjedel av vår tid i sängen, men ändå är det många som inte vet hur man ska välja en säng som uppfyller ens individuella behov. De flesta köper en säng med tanken om att ha den i många år, eftersom en bra säng ofta kostar en liten slant. Med hjälp den här guiden kan du få vetskap om vilka olika typer av sängar det finns att välja mellan, så att du lättare kan hitta rätt säng för optimal nattsömn.

 

Sängtyper

Man brukar generellt tala om två olika typer av sängar: ramsängar och kontinentalsängar. Ramsängar består av en enklare sängstomme, en resårbotten och en bäddmadrass. En kontinentalsäng utgörs av en lite kraftigare sängstomme, en resårbotten, ett plymålager med fjädersystem och en bäddmadrass. Kontinentalsängen består alltså av tre madrasslager till skillnad från ramsängen som består av två. Detta gör att kontinentalsängen är mer följsam och generellt ger en bättre tyngdfördelning. Kontinentalsängar är ofta lite dyrare än ramsängar, så i det valet handlar det om att göra en avvägning. Om du lider av ryggsmärtor är det alltid en bra idé att välja en kontinentalsäng, eftersom din rygg får optimalt stöd under hela natten. Har du en friskare rygg utan smärtor kan det däremot räcka med en billigare ramsäng med en bra bäddmadrass.

 

Ställbara sängar

Oavsett vilken sängtyp du väljer finns möjligheten att välja en ställbar säng. Ställbara sängar har flera fördelar. För det första är en ställbar säng bra utifrån en hälsoaspekt, då du får möjlighet att ge övre delen av ryggen och axlarna optimal avlastning. För dig som lider av halsbränna och sura uppstötningar är det också en god idé att välja en ställbar säng, eftersom det är bra att sova lite upprätt. För det andra ger en ställbar säng en härlig känsla av vardagslyx, där du bekvämt kan avnjuta frukost på sängen eller en skön lässtund med en kopp te. Läs mer om fördelarna med ställbara sängar för att se om det är någonting för dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *