Välj rätt färg när du målar

Att måla om ett rum är ett populärt projekt för såväl nybörjare och för dig som har erfarenhet av renovering. Måla om brukar oftast gå ganska smärtfritt, det är relativt billigt och om något skulle gå fel är det lätt att fix genom att måla över eller måla om. Men innan du sätter igång för att måla om en vägg är det viktigt att ha en plan upplagd för arbetet. Nedan går vi igenom några tips som du bör tänka på innan du börjar.

Gör en strategi

Börja med att tänka på hur du vill att det färdiga projektet ska se ut och kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver måla rummets fyra väggar i samma färg. Överväg att måla en fondvägg i en djärv färg och markera listerna i en kontrasterande nyans. Glöm inte att tänka på taket – kanske behöver det också en uppfräschning eller en annan färg?

Ett annat tips innan du sätter igång är att ge dig ut på internet och söka runt för att få inspiration om vad andra har gjort. Då kan du upptäcka färger och mönster som du annars inte skulle ha funderat över. Även när du är i andra personers hem, tänk på vilka färger de har på väggarna och få inspiration från inredningar som du gillar.

Testa färger

Testa dina färgval i rummet för att se hur de ser ut i olika ljusförhållanden, alltså under dagen på kvällstid samt vid molnigare och soliga dagar. Olika färger gör sig olika beroende på ljusförhållanden. Testa därför att måla en liten yta till att börja med för att se om du är nöjd med färgvalet och tonen.

En stege hjälper

För att kunna måla även den övre delen av väggen behövs en utfällbar stege som hjälpmedel. Införskaffa en stege både för att minska risken för fall men också så att du målar noggrant även uppe vid taket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *