Solceller – spara pengar och miljövänligt

Solceller har blivit modernt och en alltmer vanlig syn på svenska tak. Fördelarna med solceller är många. Det främst argumentet för att installera solceller är för att spara pengar. Läs vidare för mer information om solceller.

Självfallet kostar en installation pengar, men de tjänas snabbt igen tack vare en lägre driftkostnad. Lyckligtvis har priset för solceller minskat avsevärt de senaste 10 åren. Solceller är också miljövänligt. Genom solceller bidrar du till ett mer förnybart samhälle.

Installation på tak – undvik skugga

Solceller installeras ofta på taket. Extra populärt för dig som bor i villa. Vad är viktigt att tänka på vid installation av cellerna på taket? Jo, det självklara är såklart att solcellerna ska ha tillgång till solljus så mycket som möjligt.

Solcellerna ska vara riktade i sydlig riktning för att ta vara på dagens solljus. Ofta är det svårt att placera dem perfekt, men undvik i så stor utsträckning som möjligt att placera dem i en nordlig riktning.

Tänk också på att området där de sitter ska vara så skyddade som möjligt från skugga. Störande element som exempelvis träd, grannar och liknande ska inte få hindra solljuset att nå fram.

Gör din research innan

Gör noggrann research innan och kontrollera hur mycket solljus området får varje dag. Tänk också på att solen lyser mer eller mindre beroende på årstid. Genom att förbereda dig och ta in experthjälp innan du installerar dem kan du få ut mycket mer av solcellerna. Stressa därför inte – sätt inte upp solcellerna för snabbt eller ogenomtänkt!

Lutning på solceller

Lutningen på taket är också viktigt. Den bästa lutningen är den som är på runt 40 grader – optimalt för att få så mycket solljus som möjligt. Om ditt tak inte har den lutningen kan du oftast vinkla själva solcellerna för att nå dessa 40 grader.

Avdrag – rotavdrag och solcellsbidrag

I Sverige kan du som installerar solceller ha rätt till avdrag. Avdrag som minskar kostnaden för dig. Självfallet ska du ta del av detta. Det finns två möjliga avdrag som du kan ansöka om. Solcellsbidrag och rotavdrag.

Solcellsbidrag – en engångssumma

Ett solcellsbidrag ges till dig som en engångssumma. Bidraget ligger i dagsläget på 20 % av kostnaden för solcellerna. Solcellsbidrag kan ansökas om via Boverket. Genom att gå in på deras webbsida och logga in med BankID gör du en ansökan. Dock är detta bidrag populärt att söka. Räkna därför med lång tid för att få pengarna utbetalda – ibland flera månader.

Rotavdrag – dras av på fakturan

Rotavdrag är den andra möjligheten och är inte lika specifik som solcellsbidraget, det är samma avdrag som kan fås för övrig renovering. Rotavdraget dras av direkt på fakturan och är på totalt 30 % av arbetskostnaden.

Hur hög är då arbetskostnaden? Jo – den är beräknad som ett schablonbelopp på 30 % av totalkostnaden. Rotavdraget blir oftast lägre än solcellsbidraget men pengarnas dras direkt. Både för- och nackdelar med andra ord.

Det finns också vissa regler om vem som kan ansöka om rotavdrag. Läs mer om detta på skatteverkets hemsida.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *