Konsten att koppla av

Tack vare våra ständigt närvarande smartphones är det svårare än någonsin att koppla av på riktigt. Ett gott råd: när du tar ledigt för att ladda upp dina egna batterier, lämna dina älskade enheter åt sidan. Prova att stänga av wifi’n under dagen, och bara se på dina meddelanden på bestämda tidpunkter.

Att din livskvalitet förbättras av en lugn och avstressande semester, är vi nog alla överens om. Det finns tom. en undersökning som hävdar att ju oftare du tar ledigt, ju längre kan du räkna med att leva. Nu är semester inte den enda aspekten som avgör din livslängd, så just det påståendet kanske ska tas med en liten nypa salt. Att spendera tid med nära vänner och familjemedlemmar har dock knutits till längre och lyckligare liv. Det är ju precis det vi gör när vi har ledigt, man tillbringar mer tid med de människor som betyder mest för en.

Varva ner och rensa huvudet

Var ska du ta vägen på semestern då? Har du funderat på att helt enkelt hyra en stuga i Sverige? Det finns ingenting som säger att det måste vara badsemester söderut, för att man ska kunna koppla av och vila sig. Kanske tvärtom, t.o.m. Det finns många stugor Sverige där du kommer ut i naturen, och kan njuta av den ro som finns på landsbygden. Boka en stuga med dina närmsta och njut av varandras sällskap, långt borta från traditionella semesterorters krav om att roa sig.

Men hur blir det sedan, när du är tillbaka efter semestern? Ganska snart är man tillbaka i den vanliga vardagsstressen och det kan vara värt att se närmare på detta.

Hur sover du på natten? Är det lätt sömn där du vaknar till flera gånger på natten? Vardagens små stressmoment påverkar mer än man tror. När det gäller att sova på natten, har din hjärna lättare för att slappna av och vila, om du vant dig av med att ständigt söka ny stimulans via telefonen. Kom ihåg att stänga av apparaterna när du sover. Det blå ljus som dina enheter utsänder kan kraftigt försämra din vila.

De sängar ni har hemma är förstås viktiga, även de. Har du haft samma säng de sista många åren, kan det vara dags att titta på en ny. En som förbättrar din sömn så du kan slappna av och få den vila du behöver. Som ger dig livskvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *