De viktiga vännerna

Flera undersökningar visar på vad som gör människor lyckliga. Detta är förstås individuellt, men det finns ändå några element som är genomgående. Det handlar om sociala relationer. Nära vänner är bland det viktigaste som finns för att vi människor ska trivas och känna oss lyckliga. Att ensamhet kan var skaldligt för hälsan är väl ganska känt, efter hand. Men att det motsatta även gör sig gällande kanske inte är lika känt. Faktiskt så till den milda grad att ett leende från damen i kassan, kan vara avgörande för hur man mår den dagen. Ytliga relationer som fungerar, dvs att man ler och växlar några ord med andra i kön eller med busschauffören, är viktigare för att må bra, än en dysfunktionell nära relation. Att skratta gott med någon är lika viktigt som motion och rätt kost.

Att känna att man gör nytta och behövs, är en annan källa till lycka. Du mår bra av att sprida glädje helt enkelt. Le mot någon eller samla in en slant till välgörande ändamål, så mår du själv bättre. Faktiskt är det så att människor som använder tid på att hjälpa andra känner att de själva har mera tid, än de som inte hjälper andra. Paradoksalt nog.

Skapa ett event

Den här vetskapen kan man ju använda till sin egen fördel. Samla ihop några vänner och njut av sällskapet. Det du gör är lika viktigt som om du var ute och joggade. Behöver ni en ursäkt kan ni boka en föreläsning som ni kan lyssna på, nästa gång ni träffas. Bjud in några från grannlaget eller jobbet med, och dela på kostnaden för att bli lite klokare, samtidigt som ni fyller på den sociala lyckobägaren. Det här är livskvalitet.

Att tillbringa tid med andra, och samtidigt göra något kul är livsviktigt. Le åt någon idag, det kan rädda tillvaron för hen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *