Därför bör du köpa iläggssulor

Köp högkvalitativa iläggssulor och placera dem i dina skor, så minskar du påfrestningen för fötterna. Eftersom sulorna är stötdämpande blir fötterna inte lika trötta, dessutom är iläggssulor sköna och bekväma. Behöver du extra dämpning bör du titta efter speciella sulor med gel. Har du inte provat att använda iläggssulor i skorna tidigare? Då är det dags! Med sulor i dina skor blir såväl löpturen som arbetsdagen avsevärt skönare.

I den här texten ska vi titta närmare på olika åkommor som kan drabba fötterna och hur man kan lindra dessa med iläggssulor.

Nedsjunken framfot – vad är det?

Vad är nedsjunken framfot? Åkomman innebär att trycket mot ledhuvudena har ökat vilket lett till förhårdnader på fotsulan, vilket skapar smärtor i framfoten. Detta kan i sin tur leda till förtunning i slemsäckarna, oftast mellan tredje och fjärde tån. Smärta i främre trampdynan är vanligt. Nedsjunken framfot är en ärftlig åkomma och de allra flesta som drabbas är äldre.

Inlägg eller sulor kan lindra problemen med nedsjunken framfot

Behandling av nedsjunken framfot sker oftast genom särskilda övningar ordinerade av en fysioterapeut eller läkare. Massage är också vanligt. Operation kan bli aktuellt i sällsynta fall. Genom att använda dig av iläggssulori dina skor kan du själv lindra problemen med nedsjunken framfot.

Iläggssulor motverkar pronation

Vad innebär det att pronera? Du har säkert hört talas om begreppet men kanske aldrig reflekterat över betydelsen. Om du pronerar så innebär det att du skjuter ifrån med foten med en inåtvinkling. De flesta människor pronerar, men hur mycket varierar. Med hjälp av iläggssulor kan du kompensera pronationen.

Tränar du inför ett maratonlopp eller liknande bör du prova ut skor hos en professionell fysioterapeut som kan hjälpa dig att välja iläggssulor för att kompensera proneringen på rätt sätt. Annars är risken stor att du får en felaktig belastning på foten. Det kan leda till värk och problem i både rygg och ben.

Iläggssulor lindrar hälsporre

Hälsporre är en vanlig åkomma som många människor har drabbats av någon gång i livet. I hålfoten finns en sena och om du överbelastar den kan det bildas en påbyggnad av benet. Denna påbyggnad på undersidan av hälen ser precis ut som en sporre när man tittar på den  med röntgen. Därifrån kommer namnet hälsporre.

Det är vanligt att det gör som mest ont när du står eller går. Om du fortsätter promenera brukar smärtan gå över. Hälsporre kan i ovanliga fall leda till en del långsiktiga problem men hos de allra oftast går smärtan över efter mindre än ett år.

Det viktigaste att bör göra när du har drabbats av åkomman är att se till att du har riktigt bra skor och en högkvalitativ iläggssula. Skorna ska vara stadiga och sulan bekväm och mjuk. Prova med stötdämpande inlägg och överansträng dig inte. Snarare bör du vila från långa promenader och hårdare träning tills besvären har gått över helt. Prova gärna simning, cykling eller någon annan träning som inte belastar foten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.