Planlägg din matlagning och spara pengar

Semestern är slut för de flesta av oss, och nu skall vi tillbaka i vardagen. För många är det nu också tid till att vara sparsam med sina pengar, eftersom sommar och semester kostat lite extra. Men det är knappast det roligaste som finns, det at spara pengar. Men på ett område finns det ofta pengar att spara, och det utan att det märkbart ändrar levnadsstandarden. Nämligen matkontot/hushållningskontot.

Gör en mat-plan

Spontana och impulsiva middagar kostar som regel mer än planlagda, eftersom man antingen bara handlar in till det man skall äta på dagen, eller att man kanske tar det enkla alternativet och köper mat utifrån alternativt färdigrätter eller halvfabrikat. Genom att planlägga alla veckans måltider i en mat-plan, så sparar man oftast tid dessutom. Detta eftersom man redan har förberett det man laga, och ingredienserna finns hemma. Där som man också kan spara pengar med en mat-plan, är att man kan planlägga utifrån vissa ingredienser som går igen, och att man därför bara köper det som skall användas till veckans måltider. Det handlar om att endast handla in en gång i veckan, istället för flera småköp. Så undgår man dessutom att falla för frestelsen att göra impulsköp, av sådant som inte ingår i mat-planen.

Inspiration

Många av oss som använder strategin med mad-planer, kommer ibland till en punkt där vi har svårt att komma på vad vi skall eller borde ha med i mat-planen. Ett sätt att få inspiration är att ta utgångspunkt i butikernas veckoerbjudanden och extrapriser, dvs. planlägga maträtter utifrån de ingredienser som är billigt just då. En annat sätt är att skriva ner när man får en idé, eller inspiration – t.ex. från ett av alla matlagningsprogram på TV. Man kan använda en griffeltavla i köket, där man löpande skriver upp dessa matidéer. När det så bliver tid att sitta ner och göra planen, så har man i löpet av veckan eventuellt haft idéer eller inspiration som man kan samla upp och ta utgångspunkt i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.