Hitta den bästa pizzaugnen för dig

Alla älskar vi pizza och vad är bättre än en nylagad pizza i en riktig pizzaugn. Smaken blir så mycket bättre! Det är ett roligt och unikt tillägg till uteköket eller uteplatsen. Överraska dina gäster med fräscha nylagade pizzor på nästa bjudning.

Det finns dock flera olika märken och modeller på marknaden och det kan vara svårt att hitta en pizzaugn som passar dina behov.

Vad ska du använda den till?

Även om denna slags ugn heter pizzaugn går det alldeles utmärkt att tillaga en mängd andra rätter. Vanligtvis går en pizzaugn att användas till att grilla och steka kött och även fisk, baka bröd, grilla grönsaker och mycket annat. Så vad är det du vill använda pizzaugnen till?

Eldfast sten eller rostfritt stål?

En pizzaugn har några fördelar:

  • Håller värmen långt efter att elden slocknat

  • Värms upp långsamt (cirka 2 timmar)

  • Passar för bröd, kakor och långkok

Om den däremot är i rostfritt stål finns några andra fördelar:

  • Snabb uppvärmning (15-30 minuter)

  • Håller ej värmen då elden slocknat

Se till att den pizzaugn du väljer har ett eldfast golv, ett kännetecken för en äkta pizzaugn. Om den inte har det kommer det ofta leda till dyra reparationskostnader och att du inte blir nöjd med dina pizzor.

Gas eller ved?

Oavsett vilken sort du väljer får du i princip samma resultat på maten du tillagar i pizzaugnen. Ved ger en mer autentiskt känsla samt skapar en mysig atmosfär för dig och dina gäster. Gas är däremot en enklare form, det går både snabbt och lätt att tända brasan.

Om du vill ha valmöjligheter finns det flexibla pizzaugnar som fungerar med både ved och gas. Du kan då välja hur mycket tid du vill lägga ner på matlagningen beroende på tillfället.

Skorsten eller inte?

Det kan verka som en onödig sak att tänka på. Men om du vill använda pizzaugnen som en mysfaktor då du har gäster över är det rekommenderat att du väljer en pizzaugn med skorsten. Mysfaktorn försvinner oftast helt om alla får röken rakt i ansiktet.

En skorsten skapar även ett starkare drag i ugnen vilket innebär att förbränningen blir mer effektiv.

Storleken – inte så viktig som du kanske tror

Det viktigaste att tänka på när det gäller storleken är inte antalet pizzor du vill kunna tillaga. Vanligtvis blir pizzor tillagade på några minuter i en pizzaugn och det går alldeles utmärkt att göra en i taget.

Det du ska ha i åtanke gällande storleken är istället hur stora grytor, pannor eller hur stort galler du vill kunna använda. Vill du kunna tillaga en hel kyckling eller andra stora rätter?

En mindre pizzaugn passar oftast alldeles utmärkt oavsett hur stor familj du har.

Priset – oftast den avgörande faktorn

I detta fall är faktiskt de dyraste modellerna det bästa, en lågprismodell har oftast många fel och brister. Gå efter den kvalitet du är ute efter, kolla upp experternas recensioner. Det finns många olika “bäst i test” utförda som du enkelt kan ta del av.

Den slutliga frågan är om du vill kunna använda pizzaugnen året om eller endast under sommaren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *